0
Your Cart

Sezon na grzyby już za rogiem!

Poznaj 7 najpopularniejszych jadalnych grzybów (i dowiedz się jak ich używać w swojej kuchni)

Gdy jesienią zaczynają spadać temperatury, dynie i kabaczek nabierają chwały, ale nie zapominajmy o grzybach jadalnych! Chociaż grzyby są dostępne przez cały rok, wiele odmian osiąga szczyt jesienią i zimą. Średnio zjadamy około kilograma grzybów rocznie, dlatego przyjrzymy się bliżej najpopularniejszym gatunkom oraz ich właściwościom i zastosowaniu kulinarnemu.

Ciekawostka: Narodowy Dzień Grzybów przypada 15 października każdego roku!

Grzyby są podstawowym składnikiem wielu ulubionych przepisów w różnych kulturach. Spośród około 14 000 znanych gatunków grzybów niektóre są wykorzystywane do celów leczniczych, niektóre mogą wysłać cię w psychodeliczną podróż, a niektóre są śmiertelnie trujące, Podczas gdy inne są pysznymi, zdrowymi i jadalnymi dodatkami do różnych potraw.

Chociaż grzyby są zgrupowane w dziale produktów roślinnych w sklepie spożywczym, technicznie nie są roślinami. Grzyby należą do królestwa grzybów i wytwarzają energię poprzez metabolizowanie martwej lub rozkładającej się materii. Rozmnażają się poprzez wytwarzanie zarodniki, a nie – jak rośliny poprzez nasiona.

Czy wiesz, że grzyby są w rzeczywistości bardziej spokrewnione z człowiekiem w DNA niż z roślinami?

Grzyby jadalne – bogactwo smaków i potężne źródło składników odżywczych

Grzyby jadalne mają wysoką wartość odżywczą, dzięki czemu są zdrowym dodatkiem do każdej diety. Są bogate w błonnik i mają niską zawartość tłuszczu i węglowodanów, a jednocześnie są znaczącym źródłem witamin A, C, B6, B12 i selenu. Dodatkowo grzyby są najlepszym źródłem Vit. D pochodzenia niezwierzęcego, co może być bardzo ważną informacją dla wegan, ponieważ owoce i warzywa nie zawierają prawie wcale (lub znikome ilości Vit D)

Grzyby są tak zdrowe, że niektóre z nich są uznawane jako lek!

Grzyby lecznicze są stosowane w medycynie wschodniej od tysięcy lat i zyskują popularność w innych częściach świata. Często spotykane w postaci proszku, z łatwością można je dodawać do koktajli, kawy, zup itp. Różne grzyby mają wyraźne korzyści zdrowotne: usprawniają pracę mózgu, równoważą hormony, zawierają potężne przeciwutleniacze, łagodzą stres, wzmacniają odporności i dodają energii.

(PHOTO)

Dostępność świeżych jadalnych grzybów zwiększa się…

Dawno minęły czasy, kiedy pieczarki były jedyną dostępną odmianą grzyba w sklepie spożywczym przez cały rok. Chociaż możesz zbierać w lesie jadalne grzyby, takie jak smardze czy borowiki, to jednak w świeżej postaci nie są one dostępne przez cały rok. Na całe szczęście w supermarketach znajdziesz coraz więcej odmian egzotycznych grzybów, które zaskoczą Cię swoim smakiem i aromatem —od słodkiego po orzechowy, niektóre przypominają nawet smak homara. Ich wszechstronność i konsystencja przypominająca mięso sprawiają, że są popularnym składnikiem kulinarnym. Nawet najdziwniej wyglądające grzyby – a potrafią wyglądać dziwnie – stanowią zaskakujący i smaczny dodatek do wielu posiłków.

7 najlepszych odmian grzybów do spróbowania

Sprawdź tę listę, aby zapoznać się z szybkim przeglądem bardziej popularnych grzybów jadalnych i dowiedz się jak włączyć je do swojego jadłospisu.

1. Pieczarka biała

Dziewięćdziesiąt procent zjadanych grzybów to właśnie ta odmiana i można je łatwo znaleźć w lokalnym sklepie spożywczym. Zwykła pieczarka biała wcale nie jest nudna — ma smak i konsystencję bardziej subtelną niż niektóre bardziej egzotycznie wyglądające grzyby. Ta łagodna w smaku odmiana jest łatwa do przyrządzenia i dopasowuje się do smaków każdej potrawy. Może być spożywana na surowo lub gotowana i jest popularnym dodatkiem do zup, smażonych potraw, sałatek i pizzy… Najłatwiejszym sposobem ich ugotowania jest podsmażenie z odrobiną oleju, lub maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Pieczarki bardzo lubią pieprz 😉

2. Shiitake

Grzyby shiitake pochodzą z Azji Wschodniej, a 83% z nich pochodzi z Japonii. Po japońsku shiitake oznacza „grzyb dębowy” dlatego, że można je znaleźć na dębowych pniach. Mają brązowy kapelusz w kształcie parasola, który lekko się podwija. Świeże shiitake mają lekki, drzewny smak i aromat, podczas gdy ich suszona wersja ma bardziej intensywny smak umami (piąty smak, który określa się jako pikantny lub mięsny). Możesz gotować zarówno ze świeżymi, jak i suszonymi shiitake, jednak szerzej stosowane są suszone. Grzyby shiitake są niskokaloryczne i oferują wiele witamin, minerałów i związków prozdrowotnych, które mogą pomóc w ochronie przed rakiem i stanami zapalnymi oraz wzmocnić układ odpornościowy. Od dawna są stosowane w tradycyjnej medycynie wschodniej jako sposób na poprawę zdrowia i długowieczności.

Grzyby shiitake, dzięki charakterystycznemu smakowi umami, są doskonałym dodatkiem do dań wegetariańskich. Często sprzedaje się je suszone i wystarczy namoczyć je w gorącej wodzie, aby zmiękły przed gotowaniem

3. Boczniak ostrygowaty

Boczniaki można znaleźć na dziko rosnących drzewach, ale większość tych, które można znaleźć w sklepach lub w menu, jest prawdopodobnie uprawiana. Po raz pierwszy uprawiane podczas I wojny światowej jako żywność racjonowana, boczniaki mają delikatny aromat i subtelny, pikantny smak anyżu. Są cenione w wielu japońskich i chińskich potrawach, takich jak zupy, sosy i stir-fry. Droższe niż białe pieczarki, ale mniej niż rzadsze grzyby, takie jak smardze, boczniaki wymagają niewiele przygotowań i można je jeść w całości lub pokrojone. Chociaż można je jeść na surowo, gotowanie boczniaków wydobywa ich delikatny smak i nadaje im wyjątkową aksamitną konsystencję, dzięki czemu są idealnym dodatkiem na każdego grilla (są pyszne marynowane i grillowane).

3. Borowik

Jeden z najbardziej cenionych grzybów jadalnych na świecie, kapelusz smardzu w kształcie plastra miodu wyróżnia się wyglądem. Borowiki są bardzo trudne w uprawie, więc większość z nich podawanych w restauracjach jest zbierana w środowisku naturalnym. Ich bogaty smak uzupełnia szeroką gamę potraw i często można je znaleźć obok mięs lub jako nadzienie pierogów, lub ravioli. Jest to jeden gatunek grzyba, którego nie można jeść na surowo — musi być ugotowany, aby zneutralizować naturalnie występujące toksyny. Podczas zbierania borowików musisz uważać, bo ma wiele bardzo trujących, podobnie wyglądających sobowtórów!

4. Enoki

Grzyby Enoki mają małe, błyszczące białe kapelusze przymocowane do cienkich łodyg. Dzikie odmiany są ciemniejsze i krótsze niż ich odpowiedniki uprawne. Są dobrą surową opcją do sałatek, a także nadają się do gotowania w sosach i jako dodatek do zup.

5. Pieprznik jadalny (kurka)

Ten żółty grzyb w kształcie trąbki znany jest z wyjątkowego, lekko pieprznego i owocowego smaku. Kurki są trudne w uprawie, co czyni je jednym z najpopularniejszych grzybów leśnych. Uważany za przysmak, ten grzyb jest gotowany z tłuszczem, takim jak masło i śmietana, aby wydobyć jego bogaty smak i uczynić go doskonałym dodatkiem do sosów, zup i sufletów.

6. Shimeji

Shimeji to grupa jadalnych grzybów pochodzących z Azji Wschodniej, ale także występujących w Europie. Jest to grupa grzybów mikroryzowych — bardzo trudnych w uprawie dlatego większość z nich dostępna na rynku pochodzi z naturalnych zbiorów. Grzyby shimeji należy zawsze gotować, ponieważ surowe mają nieco gorzki smak; jednak ta goryczka znika całkowicie po ugotowaniu. Ugotowany grzyb ma przyjemną, jędrną, lekko chrupiącą konsystencję i lekko orzechowy smak. Gotowanie sprawia również, że ten grzyb jest łatwiejszy do strawienia. Sprawdza się dobrze w potrawach smażonych na patelni oraz z dziczyzną lub owocami morza.

Wykazano, że grzyby Shimeji pomagają w leczeniu cukrzycy, wagi i cholesterolu. Są bogate w wapń i potas.

7. Podgrzybek brunatny

Borowik jest cenionym składnikiem wielu dań, a ze względu na to, że jest nieco tańszy od borowików, cieszy się dużą popularnością w naszej kuchni. Aromatyczny podgrzybek brązowy ma delikatny smak i wzbogaci dania takie jak pierogi, zapiekanki czy risotto. Występujący powszechnie w lasach iglastych podgrzybek to także cenne źródło witamin i minerałów.

Przechowywanie grzybów

Ze względu na dużą wilgotność grzybów bardzo łatwo się psuja. Przechowuj je w pojemniku z dobrym przepływem powietrza, aby zmaksymalizować cyrkulację powietrza bez wysuszania grzybów. Zawiń je w papierowy ręcznik i umieść w otwartej plastikowej lub papierowej torbie. Pieczarki powinny wytrzymać kilka dni w lodówce, jeśli są odpowiednio przechowywane. Można je również zamrozić lub wysuszyć, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia.

Jaki jest Twój ulubiony grzyb?